dilluns, 16 d’abril del 2012

l'Etiqueta dels Ous



Cadascun dels dígits del codi que porten els ous, que podem trobar a qualsevol botiga o gran superfície, ens indiquen des del país d'on prové l'ou fins a la manera que han estat criades les gallines ponedores. Tot això es pot identificar de la següent manera:
El primer dígit ens diu quin ha estat el mètode en que ha estat criada la gallina, un 3 per les que han estat criades en gàbies en les quals les gallines amb prou feines es poden moure, això permet uns millors controls i més productivitat (controlant  la il·luminació per augmentar la producció), però va en detriment del la qualitat de la vida de l’animal i  li escurça aquesta.
El número 2 és per les gallines que han estat criades al terra en galliners on la densitat de gallines és elevada i per tant la mobilitat és limitada, tot i així, se’ls controla la il·luminació per augmentar la producció.
L’1 és per les gallines anomenades “camperas”, és a dir, les gallines que es crien en grans naus industrials, però amb la possibilitat de sortir a l'aire lliure en intervals de temps curts, fet que s'aproxima bastant al seu hàbitat natural.
El número 0 és el de les gallines ecològiques, gallines que han estat criades amb densitats baixes i alimentades amb gra de producció ecològica i complint unes normes pel que fa al conjunt de l’explotació.
Desprès del primer dígit, trobem dues lletres que ens indiquen el país de procedència de l’ou (ES en el cas d’Espanya), els següents dos dígits ens informen de la província d’origen i els tres següents del municipi on es troba la explotació. Per últim els dos dígits del final corresponen al codi de la explotació. Veiem doncs com el codi que porten els ous ens dona molta informació de la vida que ha tingut aquell ou, triant ous amb un 0 o un 1 estarem consumint un producte que respecta més la vida dels animals, i en fa un tracte més ètic i conscient.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada